keskiviikko 2. maaliskuuta 2016

Kissojen liikkuminen ulkona

Törmäsin tässä taas Facebookissa keskusteluun, jossa puhuttiin siitä, että saako ja miksei saa päästää kissoja liikkumaan vapaana. Me itse emme asu taajamassa, joten Ninni viipottaa ulkona, eikä ainakaan kukaan ole tullut kertomaan, että aiheuttaisi mitään vahinkoa.
Tuossa keskustelussa oli yllättävän ilkeitä kommentteja kissoja kohtaan (huomioiden siis, että se oli vielä Kissat-ryhmä), osa oli sitä mieltä, että kaikki kissat pitäisi vaan loukuttaa ja joku oli jopa päästänyt koirat omalle tontille tulleiden kissojen perään. Kuulostaa aika rajulta. Eikö voisi vain käydä kertomassa kissojen omistajille, että kissat käyvät jatkuvasti tekemässä tuhojaan? (Tietenkin kulkukissat asia erikseen)
Oletteko te törmänneet asiaan? Joillain teistä lukijoista olen ymmärtänyt olevan ulkokissoja, niin onko siitä tullut ongelmia, että päästätte ne ulos? Lisäksi kiinnostaisi kuulla asutteko taajamassa vai "maalla". Ylipäätään kiinnostaisi teidän lukijoiden mielipiteet siitä, mikä teidän mielestänne olisi järkevä ratkaisu, jos omalle pihalle ilmestyisi jonkun muun kissa. Jäin vain ihmettelemään kun tosiaan keskustelu kuulosti niin rajulta ja vielä "kissaihmisten" itse kirjoittamana. Itse ainakin tykkään nähdä kissoja, eivätkä ne haittaa, mutta pari vuotta sitten oli yksi kulkukissa kun kovasti koitti änkeä sisälle, niin taputin käsiä kovaa, niin ei se sisälle sitten tullut.
Ninni onnellisena ulkoillessaan

21 kommenttia:

 1. Voi voi! Eivät taida nuo kirjoittelijat oikeita kissaihmisiä sitten ollakaan.

  Asumme maalla, meillä on kaksi maatiaiskollipoikaa. Asuvat omassa yksiössään pannuhuoneessa (lue: miestenhuoneessa), heillä on siellä omat ruuat, vuoteet ja henkilökohtainen miespalvelija, joka antaa ruuan ja juoman säännöllisesti sekä piika (siis minä) joka rapsutan, silitän, leikin ja hemmottelen salaherkuilla. Kissat saavat liikkua vapaasti, meillä on siis piei maatila keskellä pientä kuntakeskusta. Meidän kissat leikattuna eivät kovin pitkiä retkiä tee, kotinurkissa ja hiukan naapureissa, naapurit ovat olleen hyvinkin huolehtivaisia ja iloisia kun pojat jahtaavat heidänkin nurkistaan hiiret, myyrät ja mahdolliset rotat (lähellä olevasta sikalasta joskus tulee rottia). Pojat ovat taitavia metsästäjiä, lintuja yrittävät lapsellisin keinoin joskus metsästää mutta tulos on aika vaisu ollut aina. Joskus meidän Sulo teki retkiä ja yksi vanha mummo sitä kai ruokki, mutta luutakin heilahti joskus, mutta pojat viihtyvät hyvin kotona ja eivät luutaa enää kovin pelkää.

  Kissamme saavat elää maatiaiskissan ihanaa elämää, Nöpö jo lähes 11 vuotta ja Sulo viitisen vuotta nuorempi. Haitoista kukaan ei meille ole tullut valittamaan, naapurien lapsetkin tykkäävät poikia joskus silitellä (kissapojat ovat lasten mielestä 'sikakivoja' ???!!!). Jos valitettavaa tulisi, pitäsi sitten ottaa suurennuslasin alle naapurien vapaana juoksevat ja portin pieliin pissaavat koirat tai valtavia lantaläjiä tielle tekevät hevoset...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, kuulostaapa heidän elämänsä mukavalta :) oikein oma miestenhuone! Se on mukavaa kun naapurit pitävät kissoista, enkä ymmärrä ainakaan vihamielistä suhtautumista niihin :/

   Poista
 2. Minusta kissat ja miksei koiratkin saavat mielellään kulkea vapaana. Kyllä niitä voi sitten hätistellä, jos liikaa alkavat häiritä. Olen taajamasta kotoisin, ja ennen kuin alueella alettiin rakentaa enemmän, näki itsenäisiä kissoja ja koiria hyvinkin paljon, ja lapset leikkivät ulkona, usein keskellä pikkutietäkin. Nyt ne ovat kaikki kadonneet. Minusta se on surullista. Kaikki pitää olla kytkettynä, ketään ei saa näkyä eikä kukaan häiritä. Mikä meihin ihmisiin on mennyt?
  En ole siis mikään vanha mummo, vaan nelikymppinen puolikaupunkilainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä. Kyllä kissat ja koirat ymmärtävät jos niitä muutaman kerran hätistää, ettei sinne kannata mennä. Meilläkin oli pienenä naapurustossa paljon eläimiä ja muiden muksujen kanssa leikittiin ympäriinsä. Se on harmittavaista, että kaikkeen puututaan ja juuri niinkuin sanoit kaikki pitää olla kytkettynä, piilossa ja hiljaa. Itsekin olen vasta parikymppinen ja en ymmärrä mikä on ihmisissä muuttunut ja jotenkin tuntuu että todella pienen ajan sisään

   Poista
 3. Kissojen vapaana pitämisen huono puoli on se, että ne tappavat pikkulintuja ja se, että pissivät lasten hiekkalaatikoihin. Hyvä puoli se, että tappavat haittajyrsijöitä. Uskoisin, että kissat nauttisivat vapaanaolosta - taajamassa on kyllä aina vaarana jäädä auton alle ja nykyään on näitä julmia hännänrepijöitäkin liikkeellä. Itse olen koiraihminen ja suren sitä, ettei koiraa taajamassa saisi oikein edes lenkittää vapaana. Rikon tätä sääntöä kyllä aika ajoin. Kauhean paljon on taajamassa myös epäsosiaalisia koiria - isoja, jotka ärhentelevät ja purevat pienempiään ja pieniä, jotka ärhentelevät ja haukkuvat isommilleen peloissaan. Ja erityisen paljon ihmisiä, jotka pelkäävät koiria hirvesäti - ilmeisesti eivät ole koskaan ketään kiva koiraa tunteneet tai vanhemmat ovat omat koirapelkonsa lapsiinsa siirtäneet. Sitten on maahanmuuttajat, joka uskonnollisista syistä pitävät koiria likaisina ja inhottavina ja heitäkin ajatellen koirat pitää pitää kiinni. Se on vaan niin, että kun meitä ihmisiä on liikaa, se rajoittaa muiden lajien eläinoikeuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä munkin puolesta koirat saisivat juosta vapaana, kyllä niillekkin luonnostaan kuuluu oikeus olla ilman hihnaa. Se on kyllä totta, että itsekkin jotkut isommat koirat aiheuttavat vähän pelkoa, jos ne on agressiivisia. Harmittaa, että sellaisia juuri useat pitää vapaana :( Ja tuo maahanmuuttajajuttu on ihan totta, en itsekkään uskaltaisi välttämättä pitää lähistöllä vapaana.

   Poista
 4. Paha kysymys meistä. Asutaan aivan taajaman ja suuren ei-taajama metsän rajalla. Me tykättäisiin kulkea kyllä vapaana, mutta emäntä ei anna :( Mutta ollaan me kyllä tyytyväisiä häkkivapauteen ja valjaissa ulkoiluun, kun saadaan vaan emäntä meidän kanssa pihalle. Kesällä se vasta onkin oikein kivaa ja silloin emäntäkin tykkää samalla rapsuttaa kasvimaata ja kukkapenkkejään. Mitä tulee naapurin kissoihin.. meillä käy aika usein yksi oikein inhottava kolli vapaana pihalla, joka ärhentelee meille ja se on häkin läpikin kynsinyt meitä ja valjastellessa hyökännyt päälle pari kertaa niin että Max on loukkaantunut verille. Siksi emäntä taitaa haluta, että me saadaan olla ulkona vain valvotusti (ja kyllä se taitaa vähän pelätä että me lähdettäisiin seikkailemaan liian kauas). - Pepsi ja Max

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kolli vaikuttaa ilkeältä :( olen kuullut, että olisi sellaista jotain suihketta mitä voi suihkuttaa esim tontin rajoille, jonka pitäisi tehdä sellainen haju, ettei kissa tykkää tulla. Itsekkin aina pelkään Ninnin puolesta, kun se on vähänkään kauemmin jossain. Meillä ei oikein ollut aluksi häkkimahdollisuutta, joten nyt ei Ninni enää varmastikkan tottuisi. Meillä on onneksi tuossa metsää ja koivikkoa ja pieni pelto missä Ninni tykkää seikkailla. Ymmärrän kyllä, ettei uskalla päästää kissaa ulos, itsekkin mietin aluksi ja ehkä vähän vastustelin Ninnin ulos päästämistä, mutta muut olivat sitä mieltä, että Ninnin voi päästää. Ja on se onneksi hyvin siellä pärjännyt itsekseen :)

   Poista
 5. Minäkin olen miettinyt tuota samaa asiaa useasti. Itse asumme maalla, 3 km:n päässä taajamasta. Yleissääntönähän on tietenkin se, ettei saa toiselle aiheuttaa vahinkoa. Meillä kaksi kisua, tyttö ja poika, eivätkä liiemmin naapureissa käy. Olen omin silmin nähnyt kuinka OMA kolli merkkaa talon seinään tai oven pieleen. Kissakarkoitteesta ei ole minkäänlaista apua eikä sitä voi omille kissoille käyttää . Nämä ovat vaikeita asioita, tietysti kissa pitäisi taajamassa pitää kiinni ( kyllä pitäisin itsekin ettei jää auton alle ja muutenkin) mutta maaseudulla taitaa olla vähän eri säännöt, eli asioista pitäisi pystyä sopimaan naapureitten kesken.
  Täälläkin joskus käy vierailemassa riitapukari-kissoja mutta ne vaan pitää hätistää pois ja käydä ilmoittamassa asia omistajalle. Omat kisut ovat jo kohta 14 - vuotiaita joten ne pysyvät ihan tässä kotipihassa. Ja otan ne aina yöksi sisälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin otetaan Ninni aina yöksi sisälle, ei sitä uskaltaisi ulos jättää :) En itsekkään uskaltaisi taajamassa päästää kissaa yksinään ulos, liian paljon erilaisia vaaroja. Täällä meillä ainakin kissoja kuljeskelee paljon, onneksi jokaisella on omat reviirinsä, joten ei tule paljon kahnauksia. Itse ainakin haluaisin, että jos Ninni käy jossain tekemässä tuhojaan, että siitä tultaisiin sanomaan. Eikä vain esim. loukutettaisi ja vietäisi eläinhoitolaan, niinkuin jotkut tuossa keskustelussa olivat sanoneet tehneensä.

   Poista
 6. Asun itse tiheään asutussa taajamassa Espoossa, jossa ei mielestäni missään nimessä pidä päästää kissoja irti ja pois omalta pihalta. Pelkästään liikenne on todella vaarallinen. Leikkaamattomat, vapaana liikkuvat kissat myös lisäävät vahinkopentujen kautta kodittomien kissojen määrää. Eläinsuojeluyhdistykset voivat kertoa satoja surullisia tapauksia näistä kissoista.

  Yleisesti on myös todettava, että liikenteen ohella kissat surmaavat eniten lintuja. Minusta ei ole myöskään mukavaa ajatella, että kotikissa tappaa lintuja pelkästään huviksi, ei nälkäänsä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taajamassa en tosiaankaan laskisi Ninniä vapaaksi. Ninni leikattiin ennen ulos päästämistä, juuri siitä syystä, ettei tule vahinkopentuja. Olen lukenut itsekkin liikaa niistä. Ninni ei onneksi huvin vuoksi harrastanut eläinten pyydystämistä. Ninni kuitenkin pyörii tässä pihapiirissä niin häntä saa vahdittua sen verran, että jos näkee että se edes vaanii niin hätyyttelee pois. On kyllä harmillista, että muut lajit kärsivät sen takia, että kissat ovat ulkona. Pistää kyllä kieltämättä ajattelemaan.

   Poista
 7. Minä asun taajamassa ja olen asunut huomattavan pitkiä aikoja maatilalla, jolla on ollut vapaana ulkoilevia kissoja. Minulla on itselläni tänä vuonna 19 vuotta täyttävä pirteä maatiaiskissa joka on edellämainitulta maatilalta. Se ei enää _koskaan_ ulkoile ilman valvontaa, ei ole tehnyt niin yli viiteentoista vuoteen. Olen tavannut elämäni aikana aivan liian paljon haittaa jota kissojen vapaana pito on aiheuttanut ja jota vapaana pito on tuottanut kissoille jotta voisin pitää sitä vastuullisena.

  Kissan tappamina, tai vahingoittamina niin että minun on joutunut tappamaan ne? Sammakoita, siilenpoikasia, pääskyjä, sisiliskoja, kyykäärmeitä, vaskitsoita, päästäisiä, urpiaisia, jopa ruisrääkkiä, sekä monia muita. Kissoja vahingoittaneita tai tappaneita? Petolintuja, kettuja, koiria, autoja ja sairauksia nyt ainakin. Tämän lisäksi kissojen kyky elättää itsensä täysin laiminlyötyinäkin avaa ovet sen tasoiselle kaltoinkohtelulle, joka ei olisi edes mahdollista muiden kotieläinten kanssa. Tiedän eräitäkin ihmisiä joiden kanssa on käyty vuosikausia taistelua siitä, että he edes leikkauttaisivat kissansa jotta niiden ei sentään joutuisi olemaan pentutehtaita mutta niin kauan kuin ihmisten asenteet ovat niin sallivia kissojen laiminlyönnin suhteen ja eläintensuojelu niin vähäisin varoin ja hellin kätösin toteutettu, on vaikea nähdä miten tässä asiassa enää voidaan edetä ennen kuin ylittyy kynnys jossa viranomaiset alkavat todella huolestua.

  Kotieläimet, joita kesykissat ovat, eivät kuulu kulkemaan luonnossa vapaana ilman valvontaa, sillä ne eivät "kuulu" minnekään missä me emme ole: ne ovat meidän jatkeitamme siinä missä muutkin kaukaisesta alkuperäisestä tyyssijastaan siirretyt ja uuteen muotoon jalostamamme asiat, kuten muovi. Isotkin joet koostuvat monista pienistä puroista eikä se taakka minkä aiheutamme ympäristöllemme kesykissojen vapaanapidolla ole mikään pieni enkä ihmettelisi ollenkaan vaikka ne hyvin oleellisesti hidastaisivat elleivät jopa estäisi monien taantuneiden lajien sopeutumista yhteiseloon meidän kanssamme. Ja se, että kissat ovat tuntevia ja ajattelevia olentoja entisestään lisää sitä vastuuta mikä meidän täytyy ottaa niistä, niiden tekemisistä, sekä niiden hyvinvoinnista.

  Minä otan sitä siten, että sitten kun kissani tulee viimein pitkän elämänsä päätökseen, tuskin enää koskaan hankin itselleni tai suosittelen ketään tuntemaani ihmistä hankkimaan kissaa, korkeintaan suosittelen ottamaan kodittoman aikuisen kissan jos ovat jo päättäneet ottaa sellaisen. On runsaasti lemmikkejä, joiden lajityypilliset tarpeet on helpompi tyydyttää ja joiden pitämisen ympärille kehittynyt pitokulttuuri on vähemmä haitallinen sekä ympäristölle että eläinyksilöille itselleen. Koirien kohdalla on valitettavasti minusta aika paljolti sama homma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vastauksestasi! Meillä on käynyt tuuri, kun Ninni ei ole loukkaantunut ulkona ollessaan. Onneksi se ei huvin vuoksi pyydystele muita kuin hiiriä ja myyriä. Se tuo saaliinsa meinaan näytille, niin sen takia oletan ettei pahemmin muita metsästä. Kissojen laiminlyönti ja niiden ulos laskeminen täysin ilman valvontaa ja niiden kokonaan ulos hylkääminen on täysin väärin. Ninni käytiin leikkaamassa ennen kuin se pääsi ulos. Koko ajan kuitenkin se yleensä on jossain näköpiirissä. Lisäksi vielä se, että en missään nimessä kannata pentutehtailua tai ylipäätään sitä, että leikkaamaton kissa päästetään luontoon. On kyllä totta, että kissat ylipäätään aiheuttavat haittaa muille lajeille, niin aiheuttaa ihminenkin, mutta jos kissaa pystyy valvomaan, niin ainakin sitä saa hillittyä. Kyllä se on niin, että kissojen hyvinvoinnista pitää huolehtia. Annoit kyllä ajateltavaa tekstisi perusteella, kiitos! Suosittelen muitakin lukemaan kommenttisi.

   Poista
  2. Korjaus tuohon vielä, ettei ylipäätään pyydystele mitään huvin vuoksi ja jos nälkäänsä pyydystelee niin hiiriä ja myyriä

   Poista
 8. Erosin tuosta FB:n kissaryhmästä, koska minusta siellä olevat keskustelijat olivat kaikkea muuta kuin eläinystävällisiä. Ymmärrän, ettei kaikki tykkää kaikista eläimistä, mutta kun avoimesti puhutaan jonkun toisen lemmikin ampumisesta varsijousella, ollaan hyvin kaukana kaikenlaisesta ystävällisyydestä.

  Me asumme aika tiiviisti rakennetussa taajamassa, jossa kylläkin on paljon luontoa ympärillä. Kun Juuso-kissamme tuli meille kohta 15 vuotta sitten, teimme heti päätöksen, ettei se tule liikkumaan vapaana. Tähän vaikutti pitkälti se, että lapsuudenkotini kissa ulkoili vapaana ja se joutui monenlaisen julmuuden kohteeksi. Milloin oli rautalankaa kaulassa ja milloin se oli sidottu metsän puuhun. Kun kissaa ei kuulunut kotiin, kasvoi huoli hetki hetkeltä. Päätin jo silloin, että sellaista huolta en enää koskaan halua lemmikkini vuoksi kokea.

  Tiesimme myös, että nykyisellä asuinalueellamme on kissoihin vihamielisesti suhtautuvia asukkaita. Juuso ulkoilee omassa pihassa valjaissa ja flexissä, joka kulkee pitkässä juoksunarussa. Juusolla on siis aika laaja alue käytettävissään. Lisäksi juoksunarussa on pihan eri paikoissa ja siirrämme Juusoakin tarpeen mukaan. Yleensä olemme samanaikaisesti itse pihalla tai ainakin valvomme Juuson ulkoilua. Pari kertaa se on päässyt karkuun avoimesta ovesta, mutta on jäänyt pihalle odottamaan valjaiden kiinnittämistä. Lisäksi Juusoa ulkoilutetaan valjaissa useamman kerran päivässä, kuten koiria. Sanokoon kuka mitä haluaa, mutta uskon Juuson olevan tyytyväinen ja terve kissa.

  Meidän pihassa vierailee muita kissoja, joista useimmat tunnemme. Yhden kerran vieras kissa hyökkäsi Juuson kimppuun pihallamme ja puri niin pahasti, että Juuso piti viedä lääkäriin ommeltavaksi. Olimme läsnä, mutta kaikki tapahtui hetkessä, emmekä ehtineet tehdä mitään.

  Olen selkeästi kissaihminen, mutta siltikään en voi sanoa inhoavani mitään eläintä. Jos koira tai kissa tekee jotain haitallista, syy on kyllä likimain aina ihmisen. Eläin ei kykene syy-seuraus -ajatteluun. Se toimii lajityypillisten vaistojensa perusteella.

  Mielestäni koirien ja kissojen tulee ulkoilla valvotusti tällaisissa tiheään rakennetuissa ympäristöissä. Se on sekä eläimen että ihmisen etu. Minulla on lähiomainen, joka pelkää koiria. Häntä ei ole koskaan mikään koira purrut tai kaltoinkohdellut, eikä pelolle ole löytynyt syytä. Hän on aikuinen ja pelännyt koiria aina. Pelko on niin voimakas, ettei siihen mikään selitys auta. Koiran kohdatessaan hän menee täysin lukkoon, ei kuule, ei näe.

  Maaseudulla kissoilla on tehtävänsä talleilla ja maatilojen pihapiirissä. Tuttavallani on hevostila, jossa on sekä kissoja että koiria. Koirat toimivat talonvahteina, metsä- ja seurakoirina. Kissat pitävät tallissa hiiret kurissa ja rotat poissa. Hetken aikaa he olivat kissattomia ja se johti oitis hiirien lisääntymiseen tallitiloissa. Miten kissa voisi hoitaa tehtävänsä, jos se ei pääsisi vapaasti liikkumaan? Naapurikin ovat tyytyväisiä, sillä hiiristä ja rotista tulee nopeasti heidänkin ongelmansa, vaikka etäisyydet olisivat pidemmätkin. Maa- ja eläintilat kuuluvat maaseudulle, samoin kissat niiden työntekijöinä.

  Edelleen maaseudulla kissojen leikkaaminen ei ole kaikille täysin selvä asia. Talliyrittäjätuttuni kylässä eräästä talosta eläinlääkäri lopetti kymmenen kissaa, koska omistaja ei suostunut niitä leikkaamaan eikä hänellä ollut resursseja kaikkia hoitaa. Hän totesi, että nehän on vain kissoja, ei hän niihin rahaa törsää. Onneksi ihmiset ovat yhä valveutuneempia tässäkin suhteessa.

  Siitä, ovatko vapaana kulkevat kissat linnuille tuhoisia, ollaan asiantuntijapiireissäkin erimielisiä. Itse olen sitä mieltä, että kissoja ja lintuja on ollut maailmansivu, mutta kumpikaan ei ole toinen toistaan tuhonnut. Kyllä se suurin tuholainen on ihminen itse. Niin itselleen, maailman eläimille kuin ympäristölle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Inhottavia juttuja ne tuntuu siellä ryhmässä puhuvan, vaikka pitäisi olla kissarakkaita ihmisiä. Kauheita nuo mitä teidän kissallenne on tapahtunut :( kyllä jos kerrankaan Ninnille kävisi mitään vastaavaa ei se saisi poistua talosta enää ilman valjaita. Mekin aluksi yritettiin vaikka täällä poissa kaupungista asutaan, niin pitää Ninniä valjaissa mutta se rimpuili niistä pois ja karkasi. Yritettiin kaikenlaisia eri vaihtoehtoja, mutta Ninni oli niin liukas liikkeissään, että karkasi kaikista vaihtoehdoista (2-3 eri valjaatkin testattiin). Tässä on onneksi metsää paljon ympärillä ja meillä iso tontti, jossa viihtyy. Jos jostain syystä jouduttaisiin kaupunkiin niin olisi sitten sisäkissana. Kyllä luulen, että kissan voivat olla onnellisia ihan sisäkissoinakin, vaikka niille luontaisesti kuuluukin vapaana temmeltäminen.
   Ihmiset kyllä pelkäävät erilaisia asioita tuntemattomista syistä :/
   Itse en ymmärrä mikä siinä kissan leikkauttamisessa on niin hankalaa, varsinkin jos sen meinaa päästää ulos, luulisi että järki kertoisi, mutta ei ... Tuo, että suurin tuholainen on ihminen itse on totta, vaikkakin kyllä kissojen lisääntymisen mukaan saavat jotkut lintulajit kärsiä. Meillä Ninni on onneksi tyytynyt hiiriin ja myyriin :)

   Poista
 9. Meillä on kaksi leikattua kissaa. Asumme maalla eivätkä kisumme poistu kauas tontiltamme. Mielestäni on ok että maalla kissat elävät vapaana hiiriä pyydystää toki lintujakin joskus. Kaupungeissa kisut pitäisi pitää kytkettynä juurikin siksi, että ne pistivät hiekkalaatikoihin. Kissan vihaajien olisi viisasta käydä Kreikassa, missä kissoja on joka puolella niin hylättyjä kuin lemmikkejäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä, kyllä kaupungissa kannattaa pitää kissat hihnassa ulkona :) en ymmärrä ylipäätään mitään eläinvihaajia :(

   Poista
 10. En voi sille mitään, mutta minusta kissa hihnassa on tavattoman surullinen näky... Olen joskus ulkoiluttanut ystävän kissaa valjaissa kaupungissa ja todennut, ettei se ole kissan elämää.

  Katselen kotimaatani tällä hetkellä kauempaa ja ihmettelen, miten se on muuttunut. Kaikkea pelätään ja ollaan nopeasti toisten kimpussa. Vaikka sitten eläimen vuoksi.

  Kissa on kissa, petoeläin. Kyllä se hiiriä jahtaa, ja lintujakin. Ihanakin se on, pehmeine turkkeineen. Arvaamaton, kuten jokainen tietää saatuaan sen kynsistä yhtäkkiä.

  Minusta olisi ihanaa, jos ne meidän espoolaiskissamme ja -koiramme edelleen kulkisivat kuten ennenkin. Vaaroja on kaikkialla, mutta jos me pelkäämme ihan kaikkea, tulee elämästä tavattoman tylsää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se niinkin, mutta itse en kaupungissa enää uskaltaisi päästää kun ihmiset eivät kohtele kissoja kauhean kivasti. Kaikkea kyllä pelätään liikaa, se on totta ja harmillista. Ihminen on itse levittäytynyt niin laajalle ja vallannut alueita, ettei kenellekkään muulle jää kunnolla elintilaa :(

   Poista

Kommenttisi ilahduttaa päivääni!